Wondzorg veterinair

Wanneer uw huisdier een verwonding heeft kunt u dat meestal zelf verhelpen al dan niet met hulp van de dierenarts. Echter zijn er situaties waarbij de wond net even wat meer aandacht vraagt. Dit kan bijvoorbeeld wanneer het om een operatie wond gaat of een wond met ontstekingsverschijnselen. Maar ook wanneer je huisdier zich wat moeilijker laat behandelen en je net even dat extra handje mist of misschien zelfs ook de ervaring en daarmee snelheid om het ongemak zo kort mogelijk te laten duren voor je huisdier. In dit soort situaties kunt u een beroep doen op mij.

Of wanneer je liever niet te veel chemische middelen wenst te gebruiken en het liever natuurlijk oplost, juist dan bent u bij mij aan het juiste adres. Vind je het zonde om allemaal producten, veelal in te grote verpakkingen, aan te moeten schaffen voor een korte intensieve wondzorg periode? Ook hierin kan ik de oplossing bieden. Zie je geen verbetering in de huidige aanpak, heeft je huisdier hier ongemakken van? De kans is groot dat ik met mijn jaren lange ervaring de wond weer kan wakker schudden waardoor genezing kan worden ingezet.

Hieronder ziet u een aantal voorbeeldcasussen van situaties waar ik bij betrokken ben geweest. Mijn aanpak is er altijd opgericht om het huisdier zo min mogelijk ongemakken te laten ervaren en de baasjes zelf de wondzorg aan te leren, zodat mijn betrokkenheid zo kort mogelijk kan zijn.

Dag 1


De wond vertoont ontstekingsreactie. Bij onjuiste behandeling is het risico groot dat de wond zal gaan springen.

Dag 4


De wond ziet er alweer rustiger uit, niet meer vurig rood en goede doorbloeding in de wondranden.

Dag 7


Wond begint zich netjes te sluiten, er staat nergens meer spanning op de wondranden.

Dag 12


Hummer loopt alweer zonder verband. Voorheen lukte dit hem niet en had hij de steun van het verband nodig om druk te kunnen zetten op zijn poot.

Dag 14


Wond is zo goed als gesloten en geen enkel ontstekingsweefsel is meer aanwezig. Baasjes weten nu hoe ze zelf de poot kunnen verbinden voor een bos of weide wandeling. Hummer kan weer huppelen zoals nooit tevoren.

Dag 14


Hummer geniet weer van een wandeling, zonder pijn.

Dag 17


Prachtige foto van een tevreden hond met een goed genezen teenamputatie. ter bescherming van de tere huid nog wel een verbandschoentje voor risico volle ondergronden. Over ongeveer 1 maand is alles weer helemaal genezen en ook deze schoen overbodig geworden.

Joost is een Leonberger reu met een gaatje in het voetkussentje van zijn rechter voorpoot. Door zijn lange haren en zeer hoge pijngrens is dit wondje niet direct opgemerkt waardoor het nu een grootte van zeker een €0,10 cent muntje heeft en veel pijn veroorzaakt. In overleg met de behandelend dierenarts is er voor gekozen om de wond 3x daags goed te gaan spoelen en opnieuw te verbinden zodat we de ontsteking snel de baas kunnen worden.
U begrijpt natuurlijk dat het spoelen van een hondenpoot 3x daags iets moeilijker is dan wanneer we bij ons zelf een wondje moeten spoelen. Vandaar ook mijn betrokkenheid bij deze casus.

Na een week lang 3x daags gespoeld te hebben is Joost op controle geweest bij de dierenarts welke helemaal versteld stond dat de wond nauwelijks nog ontstekingsweefsel vertoonde en dat het genezingsproces al zichtbaar in gang gezet was. in overleg met de behandelend dierenarts zijn we gaan afbouwen met het spoelen en de wond op natuurlijke wijze blijven zalven en verbinden. Met als resultaat dat Joost al ging liggen met zijn poot in de lucht, zodat ik hem eens even lekker op zijn buik kon kriebelen voor de verzorging en ook nadien. Joost had dan ook totaal geen ongemak van de wondzorg en kon na een kleine 3 weken weer lekker rennen en ravotten met zijn maatjes.

Scroll naar top